Het is donderdagavond rond half negen. Ahmed zit lekker thuis op de bank in Rotterdam en heeft zojuist een tweede kopje thee ingeschonken. Zijn vrouw is net klaar met kijken naar Goede tijden, Slechte tijden en vraagt waar Ahmed naar wilt kijken. Wordt het het nieuws van Al-Jazeera via de schotel of toch Netwerk op Nederland 2. Ahmed laat zijn gedachten hierover gaan, als plotseling de telefoon gaat.
Het is de korpschef van de Rotterdamse politie. "Meneer Aboutaleb, we hebben een probleem. Op dit moment zitten er een paar honderd supporters in de Kuip en die scanderen hamas, hamas, alle joden aan het gas. Verder hebben ze vuurwerk op het veld gegooid en de scheidsrechter heeft de wedstrijd gestaakt. Wat moet ik doen?" "Nou," denkt Ahmed "laatst bij die anti-Israël demonstratie mochten die leuzen ook geroepen worden, dus wat is het probleem?" Ahmed antwoordt: "Laat maar gaan, die spreekkoren kunnen geen kwaad." De korpschef sputtert nog wat tegen: "Maar het zijn hier geen zielige Marokkaantjes, het zijn voetbalsupporters. Die hebben helemaal geen rechten." Ahmed is de korpschef een beetje zat en verbreekt de verbinding.
De volgende dag op het gemeentehuis begint Ahmed toch een beetje te twijfelen over zijn aanpak de avond ervoor. Hij besluit zijn PvdA-mentor Job te bellen. Die is immers ook burgemeester. Ahmed belt en Job begroet hem joviaal: "Hé Ahmed, ouwe theeslurper. Hoe bevalt het in Rotterdam?" "Eerlijk gezegd valt het mij vies tegen,"zegt Ahmed. "De stad is lelijk en ik mis de gezelligheid van Amsterdam. Daarnaast is het voetbal ook niet om aan te zien. Sparta gaat nog wel, maar dat ploegje uit zuid valt vies tegen." Job begint luid te lachen.
"Maar Job, waar ik voor bel. Ik denk dat ik gisteren bij die wedstrijd van de tweede elftallen niet goed heb ingegrepen. Ik heb het een en ander een beetje op zijn beloop gelaten. Het is ook niet makkelijk die taak openbare veiligheid. Zeker als je nieuw bent, weet je er nog te weinig van af. Weet jij, als ervaren rot in het vak, misschien iets zodat we de supporters alsnog kunnen straffen?" Job denkt even na en zegt: "Als wij nou allebei gaan roepen dat wij geen rellen en geen spreekkoren meer zullen accepteren, dan zal ik zorgen dat bij het traditionele welkom heten de ME enkele charges inzet. Geheid dat de Ajacieden daar dan op reageren. Vervolgens verbieden wij dan de beide ploegen om gedurende vijf jaar hun publiek mee te nemen naar elkaars stadion. Dan zijn wij gelijk van dat overspannen gedoe rond de combitreinen af." Lachend nemen Job en Ahmed afscheid van elkaar. Ze besluiten gauw weer eens met zijn tweeën naar een theehuis te gaan. Deze keer mag Ahmed het theehuis kiezen.
Gelukkig ben ik geen ambtenaar. Ik weet dus niet precies wat er tussen de burgemeesters is besproken. Het bovenstaande stukje is dus puur fictie, maar het vervolg is echter geen fictie.
Op zondag is er weer het traditionele welkom heten. Er wordt gezongen en de menigte lijkt volledig onder controle. Niemand maakt aanstalten om de fans van feyenoord aan te vallen. De sfeer is goed en er wordt een fakkel afgestoken. Opeens wordt er zonder duidelijke aanleiding of waarschuwing vooraf een charge ingezet met paarden. Als reactie hierop gooien enkele Ajacieden blikjes en flesjes naar de ME. Deze komt nu ook met de lat en met honden naar voren en begint blind en wild om zich heen te slaan. De stillen beginnen inmiddels "relschoppers" op te pakken en de busjes rijden agressief door het publiek heen. Daarnaast waren er na de wedstrijd bij het verlaten van de Arena nog spreekkoren van het feyenoordpubliek.
Op woensdag besluiten beide burgemeesters naar aanleiding van deze gebeurtenissen dat het uitpubliek de komende vijf jaar niet meer aanwezig mag zijn bij de klassieker. Dit betekent dat de wedstrijd wordt ontdaan van zijn ziel en de sfeer tijdens de wedstrijd een stuk minder zal zijn. Daarnaast mag er bij wedstrijden van de tweede elftallen helemaal geen publiek meer aanwezig zijn. Deze maatregelen zullen na twee jaar geëvalueerd worden.
Wat denken de heren burgemeesters nou? Dat beide fanatieke supportersscharen thuis blijven en de wedstrijd braaf op televisie gaan zitten volgen? Ik denk het niet. De fanatieke supporters zullen altijd wel aan kaarten kunnen komen. Daarnaast zal een gedeelte van de aanhang nu los naar de stad toekomen. Het enige gevolg van deze maatregel is dat beide supportersgroepen tijdens de klassieker meer door elkaar verspreid heen zitten en lopen, waardoor de kans op rellen alleen maar toeneemt. De politie-inzet zal dus groter moeten zijn dan ooit voor deze maatregel.
Willen de beide burgemeesters laten merken dat ze over ruggengraat beschikken? In mijn ogen hebben beide burgemeesters juist laten merken dat ze niet over ruggengraat beschikken. Bij de talloze anti-Israël demonstraties naar aanleiding van de aanval op de Gazastrook mogen onze Marokkaanse medeburgers uit volle borst het hamas, hamas, alle joden aan het gas aanheffen. Daarnaast mogen mensen die laten weten het hier niet mee eens te zijn door onze Marokkaanse medeburgers worden bedreigd en worden deze mensen door de politie verzocht de omgeving te verlaten. Hiermee laten beide burgemeesters merken met twee maten te meten. Als onze Marokkaanse medeburgers zich misdragen, dan wordt alles met de mantel der liefde bedekt en wordt er een kopje thee gedronken. Ze krijgen alle ruimte om zich te misdragen. Maar zodra het voetbalsupporters betreft, wordt er wel gelijk hard ingegrepen en worden er maatregelen genomen.
[ ] Geschikt Ahmed en Job
[x] Ongeschikt
Ahmed en Job, een dikke onvoldoende. Het is jammer dat er nog geen gekozen burgemeester is, anders zouden jullie worden weggestemd als incapabele, falende burgemeesters!
Met passie, emotie en onvoorwaardelijke liefde voor AFC Ajax.
Stuyvesant