Madrid. Oktober de eerste, het is 2008. Een dag die nog in het geheugen zal blijven van menig Ultra. De Champions League wedstrijd Atletico Madrid - Olimpique Marseille staat op het programma. Vooraf de wedstrijd hangen de supporters hun spandoeken op. Zo ook de Commando Ultras 1984. Op dat doek staat het symbool dat stamt uit 1984 van de groep, een doodshoofd. De politie wilde dat doek weg hebben vanwege de schedel, zonder enige dialoog aan te gaan trachtte men het doek te willen verwijderen. Maar de Ultras laten dat niet toe en verdedigen hun trots. Met als gevolg veel buitensporig geweld van de Guardia Civil waarbij vier tot vijf mensen gewond raakte. Twee Franse politieagenten hebben meer gewonden weten te voorkomen.
De capo van CU84, Santos, wordt na de wedstrijd opgepakt vanwege het gooien van een stoeltje. Er worden verschillende getuigenverklaringen afgelegd. Een wit stoeltje zou er zijn gegooid, en ander liet een rode opschrijven. De reden van zijn opsluiting heeft nog altijd twijfelachtig bewijsmateriaal en een zeer zwakke misdaad. Ondanks zijn dubbele nationaliteit (Frans/Spaans) wordt hij als Spanjaard beschouw en berecht. In de tijd dat Atletico Madrid zijn straf van de UEFA opwacht (racistische geluiden vanaf de tribunes) blijft Santos nog altijd gevangen in afwachting van het besluit van de rechter. Supporters in Frankrijk, Spanje en andere landen in Europa tonen hun solidariteit, maar de media en politiek pakken het gebaar niet op.
De trainer, Eric Gerets, is met een aantal andere de gevangen op wezen zoeken in Madrid. Ook lieten de spelers van l'OM vooraf een wedstrijd een spandoek zien dat vertelde: ‘LIBERTE POUR SANTOS'. Eerder liepen zij de warming-up nog met witte t-shirts met dezelfde tekst.
Het vergde veel tijd om het onderwerp van discussie van de politicus, Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, op de agenda te zetten en om zo een standpunt in te nemen en druk te zetten op de Iberische overheid om het echte verhaal te krijgen. Wat als dit geen voetbalsupporter betrof? Op 6 november kwam de Spaanse eiser met 8 jaar cel voor Santos, de reden: ‘verstoren van de openbare orde' en ‘het ondermijnen van autoriteit'. Spanje, een deel van Europese Unie?
Gisteren heeft Santos Mirasierra 3,5 jaar gevangenis straf gekregen. Hij heeft 10 dagen om in hoger beroep te gaan. Santos: ‘Ik ben een ultra, ik ben tegen geweld en agressie.'
VRIJHEID VOOR SANTOS!