Met het strafbaar stellen van het dragen van een T-shirt met daarop de cijfercombinatie 1312, die staat voor A.C.A.B (All Cops Are Bastards), creëert het Openbaar Ministerie (OM) volgens advocaat Christian Visser een strafbaar feit. De term is volgens het OM beledigend voor ambtenaren in functie, maar is pas strafbaar sinds de afkorting algemeen bekend is. Dat is inmiddels het geval. “Het is pas bekend geworden door  de media-aandacht voor voorgaande zaken. Dus het OM probeerde mensen te veroordelen voor iets wat niet strafbaar is”, licht Visser toe.

Visser verdedigde gisteren in hoger beroep de drie Ajax-supporters die in januari dit jaar werden veroordeeld voor het dra­gen van een T-shirt met daarop de cijfers 1312. Het OM besloot  eerder om de mannen te vervolgen, maar komt daar nu op terug. Uit een onderzoek blijkt dat ten tijde van de arrestatie A.C.A.B. nog niet algemeen bekend was als afkorting. Om die reden sprak de rechtbank de verdachten vandaag vrij. 

De eerste rechtszaak over de afkorting A.C.A.B. speelde in 2007 tegen een man die deze letters op zijn jas had geschreven, maar deze werd vrijgesproken omdat de term niet algemeen bekend was. 
Een woordvoerder van het OM ontkent de aantijgingen van Visser. “Wij proberen geen strafbaar feit te creëren. In het verleden konden we verdachten niet vervolgen, maar het beledigen van een ambtenaar in functie is al langer strafbaar. We willen een duidelijk signaal afgeven en we verwachten in de toekomst wel succesvol mensen te vervolgen voor het dragen van het T-shirt.”

Bron: http://www.metronieuws.nl/amsterdam/dragen-1312-shirt-vanaf-nu-strafbaar/SrZkkp!JoGyw8BEX4iK2/